al. Beliny-Prażmowskiego 53/4, 31-514 Kraków, Polska
biuro@kancelariabando.pl

Odpowiedzialność za niezłożenie sprawozdania finansowego do KRS

Wszyscy menadżerowie (dyrektorzy, członkowie zarządu itp.) doskonale wiedzą, że po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego przez wspólników lub akcjonariuszy istnieje obowiązek ich przedłożenia zarówno urzędowi skarbowemu jak i do Krajowego Rejestru Sądowego (czyli w skrócie KRS).

Niestety dość często osoby niedoświadczone w prowadzeniu spraw spółek, nazwijmy ich początkującymi managerami nie mają tej świadomości. Dobrze, gdy taki początkujący manager trafi na doświadczone biuro rachunkowe, które podpowie co należy zrobić. Lub choćby zwróci uwagę, że COŚ trzeba zrobić.

Terminy

Przypomnijmy jakie są terminy składania sprawozdań finansowych:

• do urzędu skarbowego (tego, który obsługuje naszą spółkę, a w przypadku spółek osobowych temu, który obsługuje przynajmniej jednego wspólnika) sprawozdanie finansowe składamy najpóźniej w terminie 10 dni od daty jego zatwierdzenia;
  • do KRS sprawozdanie finansowe składamy w ciągu 15 dni od daty jego zatwierdzenia.

Kto odpowiada karnie za niezłożenie sprawozdania finansowego

Odpowiedzialność karną ponosi kierownik jednostki, która nie złożyła sprawozdania finansowego. Za kierownika jednostki ustawa o rachunkowości uważa członków zarządu w spółkach kapitałowych, zaś w spółkach osobowych wspólników prowadzących sprawy spółki (tacy są wskazani w umowie spółki. Co ważne, odpowiedzialność dotyczy wszystkich osób pełniących te funkcje, a podział obowiązków między nimi nie ma znaczenia.

Co jeśli nie złożymy sprawozdania

Jeśli nie złożymy sprawozdania w terminie (lub w ogóle) możemy liczyć się z negatywnymi konsekwencjami tego zaniedbania. Rzeczywiście przez lata te zaniedbania były niezwykle rzadko ścigane, wszystko zmieniło się po historii z AmberGold i teraz prędzej czy później sąd rejestrowy upomni się o zaległe sprawozdanie, a prokurator może ukłonić się z aktem oskarżenia.

1. Odpowiedzialność karna

Przestępstwo niezłożenia sprawozdania finansowego w KRS zostało określone w ustawie o rachunkowości (art. 79 pkt 4), zgodnie z którym za niezłożenie sprawozdania finansowego w rejestrze sądowym grozi grzywna albo nawet kara ograniczenia wolności. Jeśli zaś sprawozdania finansowego w ogóle nie złożono, grozi nam nawet do 2 lat pozbawienia wolności.

2. Odpowiedzialność karnoskarbowa

Odpowiedzialność karnoskarbowa za niezłożenie sprawozdania finansowego wynika z art. 80b kodeksu karnego skarbowego (w skrócie KKS). Na gruncie KKS taki czyn jest tylko wykroczeniem skarbowym zagrożonym karą grzywny, która może być orzeczona jako wielokrotność kwoty minimalnego wynagrodzenia (od jednej dziesiątej do aż dwudziestokrotności, co przy obecnej kwocie minimalnego wynagrodzenia 2.100,00 (w 2018 r.) oznacza wysokość grzywny od 210 zł do aż 42.000 zł.

3. Odpowiedzialność cywilna

Chodzi tu o odpowiedzialność na gruncie kodeksu postępowania cywilnego i ustawy o KRS. Otóż sąd rejestrowy w razie braku wpływu sprawozdania finansowego może wszcząć postępowanie przymuszające, którego celem jest właśnie przymuszenie członków zarządu do złożenia sprawozdania finansowego. W jaki sposób odbywa się „przymuszenie”? Sąd rejestrowy będzie nakładał na nas grzywny (co 2-3 miesiące nową) do czasu aż spełnimy obowiązek. Ile wynosi taka grzywna zależy od sądu, ale z doświadczenia wynika, że:

1. Pierwsza grzywna to kwota rzędu 2.000-5.000 złotych, a
  2. każda kolejna grzywna jest wyższa od poprzedniej.

Odpowiedzialność na gruncie każdego z wyżej wymienionych przypadków nigdy nie jest przesądzona. Zawsze istnieją sposoby, jeśli nawet nie na uniknięcie odpowiedzialności, to przynajmniej na jej złagodzenie. Jeśli wpadłeś w takie tarapaty, udaj się jak najszybciej do prawnika.